Pomysłowe sałatki z tuńczykiem - 3 świetne przepisy!

Pomysłowe sałatki z tuńczykiem – 3 świetne przepisy!

Podczas planowania weekendowej imprezy z przyjaciółmi, czy wspólnej kolacji z rodziną nie można zapomnieć o królowej polskich stołów, jakim jest sałatka. Od pewnego czasu must have dodatkiem do sałatki jest tuńczyk. W ostatnich latach jego popularność bardzo wzrosła, przez ogólnodostępność i prostą obróbkę (najczęściej tuńczyk jest już zapakowany i gotowy do dodania wystarczy wyciągnąć go z puszki i rozdrobnić, dodatkowo występuje on w sosie własnym lub oleju z przyprawami). Możemy praktycznie dodawać go do wszystkiego. Od warzyw na owocach kończąc. W poniższym artykule zaprezentujemy 3 pomysłowe sałatki właśnie z tym składnikiem.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem wg. przepisu mojej mamy

Składniki:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 czerwona cebulka,
  • 4 ogórki kiszone, bądź konserwowe
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 300 g kukurydzy z puszki,
  • 150 g startego żółtego serka (rodzaj dowolny),
  • 250 ml majonezu.

Sposób wykonania:

Jajka należy ugotować na twardo następnie pokroić na małą kosteczkę (można także zetrzeć na tarce). Ogóreczki oraz cebulkę pokroić w drobną kosteczkę, a następnie przełożyć do miseczki. Tuńczyka wraz z kukurydzą wyciągnąć z puszki, a następnie odsączyć z zalewy. Gdy wszystkie składniki mamy pokrojone, zabieramy się za ścieranie żółtego sera. Gdy ser mamy starty przygotowujemy sobie większych rozmiarów miskę i zaczynamy układać w niej naszą sałatkę. Na sam spód dajemy starte jajko, cebulkę, ogóreczki pierwszą warstwę majonezu i posypujemy połową tuńczyka. Po czym układamy drugą warstwę składającą się z połowy kukurydzy warstwy majonezu resztą sera, tuńczyka i znów kukurydzy. Jeśli ktoś lubi może na górę posypać szczypiorkiem, lecz nie jest to wymagane.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem wg. przepisu mojej mamy

Warstwowa sałatka z tuńczykiem wg. przepisu mojej mamy

Sałatka z tuńczykiem i winogronem

Składniki:

  • 250 g ulubionego winogrona,
  • 100 g sałaty roszponki,
  • 100 g sałaty rukola,
  • 200 g ulubionego sera pleśniowego (osobiście polecam Brie),
  • Słoiczek selera naciowego,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym.

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka miodu,
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka oliwy (może być olej rzepakowy).

Dodatkowo:

  • Garść prażonych migdałów.

Sposób wykonania:
Obie sałaty myjemy i suszymy, po czym wykładamy ją do głębokiego talerza, a następnie dodajemy kawałki odsączonego tuńczyka. Następnie układamy na to winogrona, należy je przed tym umyć i można je pokroić na połówki. Talerz odstawiamy na bok i przygotowujemy dressing. Mieszamy ze sobą miód, musztardę sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowany sos wylewamy na sałatkę. Na koniec dodajemy seler naciowy i pokruszony ser oraz płatki migdałów. I gotowe. Smacznego!

Sałatka z tuńczykiem i winogronem

Sałatka z tuńczykiem i winogronem

Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i orzechami

Składniki na sałatkę:

  • 2 opakowania mandarynek w syropie,
  • 4 słodkie jabłka,
  • 1 główka kapusty pekińskiej,
  • 2 puszki tuńczyka najlepiej w sosie własnym,
  • 250 g orzechów laskowych (jeśli ktoś woli włoskie to włoskie)

Składniki na sos:

  • Pół szklanki oleju rzepakowego,
  • Sok z jednej dużej cytryny,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta pieprzu,
  • Łyżeczka cukru
  • Pół szklanki zalewy z mandarynek.

Sposób przygotowania:

Główkę kapusty myjemy, kroimy w cienkie paseczki i suszymy. Tuńczyka wyciągamy z puszki, odsączamy i delikatnie rozdrabniamy, tak by nie zrobić z niego papki. Następnie myjemy jabłka, suszymy, obieramy i kroimy w małe paseczki. Mandarynki wyciągamy z puszki i także odsączamy, tak by nie były w syropie. W osobnej miseczce mieszamy olej sok z cytryny, zalewę z mandarynek i przyprawiamy solą pieprzem oraz cukrem. W wysokiej szklanej misce wykładamy najpierw kapustę, tuńczyka, mandarynki, jabłka oraz posiekane orzechy. Wylewamy na to wcześniej przygotowany sos i bardzo delikatnie mieszamy. Jeśli chcemy, by sałatka miała intensywniejszy smak, należy zostawić ją na godzinę w lodówce. Smacznego!

Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i orzechami

Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i orzechami

1 comment

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij